luni, octombrie 26, 2020

Vă invit la o masă japoneză

Bucătăria japoneză

Dacă dorești să mănânci cu tradiționalele bețișoare japoneze, te invit să-ți faci curaj și să pășim cu încredere într-un restaurant japonez. Tragem ușa după noi, ne lăsăm pantofii afară și ne așezăm cu încredere la masa japonezului.

Dacă te-ai întrebat de multe ori ce înseamnă sushi, sake sau ai dorit vreodată să înveți să mănânci cu tradiționalele bețișoare japoneze fă-ți curaj, în cazul în care nu ai făcut-o până acuma.

Vă invit la o masă japoneză
Image from Pixabay

Bucătăria japoneză își aranjează toate specialitățile după câteva ingrediente principale, comune oricărei mese, fie în Tokio, fie în nordul mării Japoniei. Aceste ingrediente conțin cereale bogate în carbohidrați ( orez, ovăz, mei, fasole ). Ele se combină cu ”felul principal” sau ”okazu”, pe bază de pește, carne sau legume. Astfel ia naștere sushi, adică un vinaigrette de orez fiert și pește ( ton, anghilă, crab, somon, macrou ), sau fructe de mare ( caracatiță, calamar, creveți, arici de mare ).

Ce este cu adevărat unic în acest mix e peștele absolut crud. Porțiile sunt foarte mici în comparație cu bucătăriile europene. ”Arhitectura” unui sushi face posibilă ”agățarea” orezului și a peștelui dintr-o dată, cu bețișoarele din lemn. Nici sushi-urile acestea nu sunt toate la fel. La unele ( maki- zushi ), peștele se îndeasă într-un rulou de orez, iar orezul se învelește într-o foaie subțire de alge, pe nume nori. Altele ( temaki ), într-un con de orez, învelite tot în nori. Multe, însă, se servesc în stilul nigiri, adică orezul este așezat sub pește.

Vă invit la o masă japoneză 1
Image from Pixabay

Alături de sushi, este absolut necesar să avem sosul de oțet și soia ( shoyu ), în care să înmuiem sushi-ul cu pește. Tot un condiment perfect pentru sushi este pasta de wasabi, specifică Soarelui Răsare și care se aseamănă foarte mult cu gustul hreanului european. Wasabi are o culoare verzuie, este foarte parfumată și se găsește de cele mai multe ori pe piață în tuburi.

Băutura tradițională japoneză este o licoare alcoolică, numită sake. Această băutură se prepară din orez. După o tehnică homeopatică, japonezii consumă sake rece vara și fierbinte iarna, ceea ce ajută digestia, la fel ca gari (ghimbir dulce murat, de culoare roz, tăiat în fâșii subțiri și extrem de parfumat ), care se servește întotdeauna împreună cu sushi.

Dacă nu știi să mânuiești bețișoarele japoneze, îți spun, nu este mare lucru, cu puțin antrenament totul se rezolvă. Trebuie să știi că bețele au fost făcute cândva din os, bambus, fildeș și chiar din aur și argint. Argintul dădea de veste împăratului dacă era otravă în mâncare. Acum însă se găsesc și bețișoare din plastic, cu toate că cele mai comune sunt cele din lemn lăcuit.

Arta mânuirii bețișoarelor

Vă invit la o masă japoneză
Image from Pixabay

  1. Fixează un bețișor între degetul mare și inelar
  2. Așează al doilea bețișor peste primul și fixează-l cu degetul mijlociu.
  3. Unește bețișoarele între degetul mare și cel arătător.
  4. Apropie vârfurile bețișoarelor folosind degetul mijlociu.
  5. Exersează mișcarea apropiind și depărtând bețișoarele.

Dacă ajungeți in Tokio, vă recomand să rezervați o masă la Tateru Yosino.

頑張って – Ganbatte – Poftă bună!

Articolul precedentGândurile și valurile mării
Articolul următorBlazon olfactiv cu plante

Must Read

Să profităm de dieta de toamnă

Dieta de toamnă Dieta de toamnă, bogată în fructe și legume de sezon, ne aduce un plus de vitamine, minerale și fibre în organism, cu...

Fericirea ține de atitudine

Fericirea și mulțumirea de sine Fericirea e singurul lucru care se dublează atunci când e împărțită. Ce înseamnă fericirea? Câți dintre noi pot să răspundă...

Alimentele procesate distrug oasele

Alimentele procesate cresc riscul de îmbolnăvire Știm cu toții că alimentele procesate nu ne fac bine, dar oare ne-am imaginat vreodată concret ce se întâmplă...