joi, octombrie 22, 2020

Somon și fenicul în aluat fraged

Somon, perfect pentru masa de sărbători!

Somon și fenicul în aluat fraged
Image from Pixabay

Somonul poate să fie piesa de rezistență pentru masa de sărbători. Nici un pește cumpărat, gata preparat nu se compară cu acest somon în aluat, făcut în casă.

Ingrediente pentru 8 porții: 2 linguri ulei de măsline, 3 bulbi fenicul, tăiați felii, 2 linguri ceapă tocată, 1 foaie dafin, 2 linguri cognac, 1/2 lămâie, 1 kg aluat fraged, 2 x 500 g file de somon, fără pieliță, 40 g pesmet, 1 ou bătut cu o lingură lapte.

Mod de preparare: Încingem uleiul și sortăm feniculul, ceapa și foaia de dafin, până când se caramelizează. Adăugăm cognacul și lăsăm să dea în clocot. Presărăm sare și piper și stoarcem lămâia.

Întindem aluatul în două foi, astfel: prima mai lată cu 5 cm decât fileurile de somon și 0,5 cm grosime, iar cea de-a doua mai lată cu 10 cm decât prima.

Preîncălzim cuptorul la semnul 6 ( 200 g Celsius ). Presărăm foaia cu pesmet și așezăm un fileu de somon, iar deasupra punem amestecul de fenicul. Așezăm al doilea fileu și ungem marginile cu ou, apoi acoperim cu a doua foaie, apăsând ca să se lipească. Dăm la cuptor o oră, până când se rumenește. Lăsăm să stea 10 minute înainte de a porționa și a servi.

Putem servi somonul cu sos. Sotăm 3 linguri de ceapă tocată cu o lingură de ulei. Stingem cu 75 ml vin alb, sec și fierbem 3 minute. Adăugăm 150 ml smântână grasă, 1 linguriță zeamă de lămâie și 3 linguri mărar proaspăt, tocat sau pătrunjel după preferință.

Alegem vinul potrivit și masa de sărbători va fi perfectă!

Somon și fenicul în aluat fraged
Image from Pixabay

La acest preparat deosebit putem încerca un vin rosé. Am ales JP Chenet Grenache-Cinsault, din regiunea Languedoc Roussillon, Franța. Vinul rosé se obține din struguri roșii. Metoda presupune lăsarea mustului aproape incolor, obținut prin presarea strugurilor roșii, în contact cu pielița și pulpa boabelor de struguri pentru o perioadă scurtă de timp ce poate varia de la 3-4 ore la 24 de ore.

Culoarea vinului rosé variază de la portocaliu palid la rosé intens, cu tente roșiatice, depinzând de soiurile de struguri și de metoda de producție folosită. Aromele specifice vinurilor rosé sunt de fructe roșii, flori și fructe de primăvară și citrice.

Sărbători fericite!

Must Read

Alimentele procesate distrug oasele

Alimentele procesate cresc riscul de îmbolnăvire Știm cu toții că alimentele procesate nu ne fac bine, dar oare ne-am imaginat vreodată concret ce se întâmplă...

Mărul pomul vieții

Un măr pe zi ține doctorul la distanță Mărul este recunoscut pentru importantele proprietăți terapeutice pe care le are, motiv pentru care un vechi dicton...

Gutuile fructele zeiței Venus

Gutuile - recomandări terapeutice Gutuile sunt originare din insula Creta și Asia de Sud-Vest. În Grecia antică, gutuile erau considerate fructele zeiței Venus, tinerele căsătorite...