Coacăzul negru crește rezistența organismului

Acest articol este disponibil și în: English

Coacăzul negru, arbustul minune

Coacăzul negru
Image from Pixabay

Coacăzul negru are un conținut remarcabil în vitamina C (de circa 3-4 ori mai mult decât lămâile). Coacăzul negru conține 87-88% apă, acizi organici, protide și hidrați de carbon. Coacăzul negru conține și săruri de sodiu, K, Ca, P, Fe, Zn, vitamina A, care se află în fructele coapte în proporție de 23 mg%.

Coacăzul negru mai conține și vitamina B1, B2, B6 și PP, vitamina C în cantități apreciabile ( circa 200 mg% ). Coacăzele negre sunt bogate în pigmenți antocianici și flavonozide. Fructele mai conțin taninuri, rutozid, antociani, betacaroten și microelemente.

Coacăzul negru este un arbust montan, care crește sporadic, fiind din ce în ce mai cultivat în grădini sau pe suprafețe compacte. Coacăzul este recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, fiind denumit pe bună dreptate un „fruct minune”.

Coacăzul negru, recomandări terapeutice

coacaze negre
Image from Pixabay

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, în mod cu totul particular, deoarece această vitamină este foarte stabilă, coacăzele conferă un efect tonic general, mărind rezistența organismului la bolile infecțioase, stimulând formarea globulelor roșii, în creșterea ponderală și în creșterea oaselor la copii.

Fructele de coacăz negru sunt extrem de benefice în alimentația copiilor și vârstnicilor, fiind adjuvante de preț în gerontologie. Sunt recomandate în convalescență, pentru refacerea organismului. Fructele de coacăz au un efect tonic asupra sistemului nervos, fiind un remediu de preț în surmenajul intelectual și în astenie.

Aceste fructe minune, au un rol important în prevenirea accidentelor vasculare, măresc acuitatea vizuală, fiind utile celor care lucrează în subteran, aviatorilor sau scafandrilor. Aceste fructe sunt extrem de diuretice, recomandându-se în afecțiuni renale, cu deosebire în litiaza urinară, gută și reumatism.

Coacăzul are efecte pectorale, fiind un remediu excelent în afecțiunile de răceală, tuse, răgușeală, anghină pectorală. Faptul că sunt și sudorifice face din coacăze un remediu în afecțiunile febrile și în eliminarea toxinelor.

Coacăzul negru, mod de întrebuințare

Coacăzul negru
Image from Pixabay

Fructele pot fi consumate ca atare, proaspete, sub formă de suc, având efecte de detoxifiere și tonifiere a organismului. Pot fi consumate sub formă de infuzie din fructe uscate, 1-2 lingurițe la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Siropul, se administrează în special ca pectoral. Din 250 g fructe la 1 litru apă, fiert până scade la jumătate, se strecoară, se adaugă o cantitate egală de zahăr sau miere și se fierbe din nou până scade la jumătate. Se ia câte o linguriță la două ore.

Siropul de coacăze preparat din suc de coacăze negre obținut prin presare și suprasaturat cu zahăr sau miere se păstrează timp de un an, când nu pierde decât 15% din vitamina C. După doi ani, pierderea vitaminei C este de 70%.

Cidrul de coacăze, se administrează câte 100 ml înainte de mesele principale. Nu se va administra la copii.

Frunzele de coacăz conțin taninuri, vitamina C, ulei volatil și sunt considerate remedii naturale de excepție. Datorită acțiunii hipotensive, sunt recomandate în hipertensiune arterială și ateroscleroză. Diureza se produce prin eliminarea masivă a acidului uric și uraților, fiind adjuvant important în litiaza urică, reumatism, gută și artrită. Se fac cure de lungă durată, de până la 6 luni, sub formă de infuzii cu 2 lingurițe la cană, 3 căni pe zi, între mese.

Semințele de coacăz negru conțin unul dintre cei mai importanți acizi grași esențiali, acidul gama-linolenic. Acizii grași esențiali scad presiunea sangvină, iar acidul gama-linoleic, inhibă agregarea plachetară. Efectul următor este ridicarea nivelului prostaglandinelor, având ca urmare o dilatare vasculară periferică. Acești acizi grași esențiali sunt remedii bune în tratarea anginei pectorale, spasmelor vasculare și în afecțiunile coronariene.

Studiile arată efectele benefice ale consumului de coacăz negru și în afecțiuni precum: diabet, tulburările ciclului menstrual, stările inflamatorii, întărirea sistemului imunitar, scleroză multiplă, alcoolism, atopii.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...