marți, octombrie 20, 2020

Sparanghelul leguma primăverii

Sparanghelul, la cină sau pentru un prânz de neuitat

Sparanghelul leguma primăverii
Image from Pixabay

Sparanghelul, delicat și neobișnuit are cu siguranță „fitze” aristocratice! Sparanghelul, nu acceptă să fie pregătit oricum sau servit cu oricare ingrediente. Această „legumă minune”, este originară din Extremul Orient, însă crește spontan în păduri, în locuri umede din Europa, Asia și Africa.

Sparanghelul este întrebuințat sub aspect alimentar fiind unul dintre cele mai sofisticate ingrediente din marile restaurante. Dincolo de gustul special, sparanghelul este renumit pentru proprietățile medicinale. Foarte apreciat de către greci și romani, sparanghelul era recomandat drept medicament pentru afecțiunile hepatice și colici nefritice.

Sparanghelul și proprietățile terapeutice

Sparanghelul conține apă între 92-95%, protide, grăsimi, hidrați de carbon, fibre, săruri minerale: magneziu, fier și fosfor și microelemente precum: Ca, K, Cu, F, Br, I, Al, Zn, Si, S, Co. Conține vitamina C, B1, B2, acid folic.

Este recomandat în curele de slăbire datorită valorii energetice scăzute, precum și în diabet, pentru conținutul scăzut de hidrați de carbon. Are proprietăți diuretice, fiind recomandată în litiaze, cistite, nefrite, prostatite, în retenții hidrosodate, edeme, iar la cardiaci pentru evitarea edemelor membrelor inferioare. Are efect depurativ activ, fiind util în dermatoze și eczeme.

Sparanghelul leguma primăverii
Image from Pixabay

Sparanghelul stimulează activitatea hepatică. Contribuie la scăderea glicemiei și a glicozuriei, fiind recomandat ca adjuvant în diabet. Este recomandat în bronșite cronice, având acțiune expectorantă. Are o acțiune sedativă cardiacă, stimulează apetitul și favorizează digestia. Datorită fibrelor celulozice, stimulează digestia, acționând ca un laxativ în constipații.

Această „legumă minune”, poate fi consumată ca atare, în salate și preparate culinare dietetice (salată de sparanghel fiert). Pentru diureză se prepară un decoct din 20 g la 1 litru, cantitate care se bea în cursul unei zile.

Siropul cu proprietăți sedative cardiace din suc de sparanghel care se fierbe pe baie de apă cu două părți zahăr până la obținerea consistenței dorite. Se iau câte 2 lingurițe pe zi, dimineața și seara. Tinctura din 20 g plantă macerată în 100 ml alcool contra colicilor, se iau câte 5-10 picături, timp de 10-15 zile.

Articolul precedentRuladă cu lămâie
Articolul următorSparanghel cu susan și creveți

Must Read

Alimentele procesate distrug oasele

Alimentele procesate cresc riscul de îmbolnăvire Știm cu toții că alimentele procesate nu ne fac bine, dar oare ne-am imaginat vreodată concret ce se întâmplă...

Mărul pomul vieții

Un măr pe zi ține doctorul la distanță Mărul este recunoscut pentru importantele proprietăți terapeutice pe care le are, motiv pentru care un vechi dicton...

Gutuile fructele zeiței Venus

Gutuile - recomandări terapeutice Gutuile sunt originare din insula Creta și Asia de Sud-Vest. În Grecia antică, gutuile erau considerate fructele zeiței Venus, tinerele căsătorite...