sâmbătă, octombrie 24, 2020

Păpădia în salata de primăvară

Păpădia, beneficiile nebănuite ale plantei

Păpădia în salata de primăvară
Image from Pixabay

Păpădia crește spontan în întreaga Europă, în India, China, America, Africa de Nord și Iran. Păpădia, se pare că se numără printre ierburile amare cu care s-a hrănit Isus, la Cina cea de Taină. La noi în țară este una dintre cele mai comune specii, începând din câmpie și până în zona montană superioară. De cele mai multe ori invadează culturile cu lucernă.

Păpădia, este o plantă medicinală care conține grăsimi sub formă de gliceride ale acizilor stearic, palmitic, oleic, tanin, flobafencolină, glucoză, polioză, ulei volatil, substanțe antibiotice, substanțe protidice, acid tartric, săruri de azot, magneziu, calciu, fosfați, vitaminele A și B, în special în rădăcini și vitamina C, carotenoizi, xantofile, flavoxantine.

Pentru salata de primăvară, este recomandat să alegem frunzele tinere, recoltate primăvara timpuriu, înainte de formarea tulpinii florifere. În schimb tulpinile florifere, din care copiii își fac lănțișoare, pot provoca intoxicații în cazul în care sunt ingerate de aceștia. Primele simptome de intoxicație se manifestă prin greață, vomă, diaree și modificarea ritmului cardiac. Ca măsură de prim ajutor se recomandă producerea vomei, spălături stomacale, cărbune activ și medicamente ce stimulează activitatea cardiacă.

Mod de întrebuințare

Păpădia în salata de primăvară
Image from Pixabay

Păpădia este considerată tonic amar, aperitiv, drenant și stimulent al secreției hepato-biliare, decongestiv și diuretic. Planta are numeroase indicații terapeutice:

Intern. Se folosește planta întreagă, cu frunze și rădăcini. Se poate utiliza și planta întreagă uscată, folosind 50 g la 1 litru apă sub formă de infuzie (2 minute), apoi lăsate în repaus 10 minute. Se beau 3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

Aceste infuzii au efecte benefice în angiocolite cronice, congestia ficatului, insuficiență hepatică, icter, litiază renală și biliară, hipercolesterolemie, dermatoze, eczeme, acnee, furunculoză. Se mai recomandă în gută, reumatism, hiperazotemie, oligurie, insuficiență renală, în constipații și în enterocolite, tulburări circulatorii, hemoroizi, celulite și chiar în obezitate.

Extern. Este bine să includem câteva frunze de păpădie în salatele de primăvară, alături de salata verde (lăptuci, untișor). Sucul de rădăcină proaspăt se recomandă în verucoză. Decoctul de tulpini, frunze și butonii florali, se recomandă împotriva opacifierii cristalinului (10 g la 250 ml apă).

Must Read

Să profităm de dieta de toamnă

Dieta de toamnă Dieta de toamnă, bogată în fructe și legume de sezon, ne aduce un plus de vitamine, minerale și fibre în organism, cu...

Fericirea ține de atitudine

Fericirea și mulțumirea de sine Fericirea e singurul lucru care se dublează atunci când e împărțită. Ce înseamnă fericirea? Câți dintre noi pot să răspundă...

Alimentele procesate distrug oasele

Alimentele procesate cresc riscul de îmbolnăvire Știm cu toții că alimentele procesate nu ne fac bine, dar oare ne-am imaginat vreodată concret ce se întâmplă...