duminică, august 9, 2020

Păpădia în salata de primăvară

Păpădia, beneficiile nebănuite ale plantei

Păpădia în salata de primăvară
Image from Pixabay

Păpădia crește spontan în întreaga Europă, în India, China, America, Africa de Nord și Iran. Păpădia, se pare că se numără printre ierburile amare cu care s-a hrănit Isus, la Cina cea de Taină. La noi în țară este una dintre cele mai comune specii, începând din câmpie și până în zona montană superioară. De cele mai multe ori invadează culturile cu lucernă.

Păpădia, este o plantă medicinală care conține grăsimi sub formă de gliceride ale acizilor stearic, palmitic, oleic, tanin, flobafencolină, glucoză, polioză, ulei volatil, substanțe antibiotice, substanțe protidice, acid tartric, săruri de azot, magneziu, calciu, fosfați, vitaminele A și B, în special în rădăcini și vitamina C, carotenoizi, xantofile, flavoxantine.

Pentru salata de primăvară, este recomandat să alegem frunzele tinere, recoltate primăvara timpuriu, înainte de formarea tulpinii florifere. În schimb tulpinile florifere, din care copiii își fac lănțișoare, pot provoca intoxicații în cazul în care sunt ingerate de aceștia. Primele simptome de intoxicație se manifestă prin greață, vomă, diaree și modificarea ritmului cardiac. Ca măsură de prim ajutor se recomandă producerea vomei, spălături stomacale, cărbune activ și medicamente ce stimulează activitatea cardiacă.

Mod de întrebuințare

Păpădia în salata de primăvară
Image from Pixabay

Păpădia este considerată tonic amar, aperitiv, drenant și stimulent al secreției hepato-biliare, decongestiv și diuretic. Planta are numeroase indicații terapeutice:

Intern. Se folosește planta întreagă, cu frunze și rădăcini. Se poate utiliza și planta întreagă uscată, folosind 50 g la 1 litru apă sub formă de infuzie (2 minute), apoi lăsate în repaus 10 minute. Se beau 3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

Aceste infuzii au efecte benefice în angiocolite cronice, congestia ficatului, insuficiență hepatică, icter, litiază renală și biliară, hipercolesterolemie, dermatoze, eczeme, acnee, furunculoză. Se mai recomandă în gută, reumatism, hiperazotemie, oligurie, insuficiență renală, în constipații și în enterocolite, tulburări circulatorii, hemoroizi, celulite și chiar în obezitate.

Extern. Este bine să includem câteva frunze de păpădie în salatele de primăvară, alături de salata verde (lăptuci, untișor). Sucul de rădăcină proaspăt se recomandă în verucoză. Decoctul de tulpini, frunze și butonii florali, se recomandă împotriva opacifierii cristalinului (10 g la 250 ml apă).

Must Read

Smoothies anti-aging

Smoothies anti-aging cu legume Vă propun un smoothies, bogat în antioxidanți protectori, care constituie o alternativă delicioasă și sănătoasă pentru micul dejun sau un prânz...

O doză de energie pentru întreaga zi

Doză de energie Vă propun o băutură reconfortantă pe bază de lapte de migdale. Acest superaliment, este o sursă excelentă de proteine și contribuie la...

Ceaiul verde întărește memoria

Ceaiul verde ne ferește de infecții Ceaiul verde îmbunătățește memoria și capacitatea de orientare în spațiu. Consumul regulat de ceai verde poate concura oricând cu...