luni, octombrie 26, 2020

3 ingrediente în anotimpul verde

Ingrediente care nu trebuie să lipsească din bucătărie

Ce ingrediente folosiți în bucătărie? Ce ingrediente vă plac, atunci când asezonați mâncărurile? Avem nevoie de o infuzie de sănătate, cu soarele care își face apariția la început timid, apoi cu mai mult curaj și își revarsă bucuria revederii asupra legumelor și verdețurilor abia înverzite.

Primăvara renaște și noi o dată cu ea, suntem legați de ritmul naturii. Primăvara e sinonimă cu verdeața, indiferent ce culoare sau nume poartă: ceapă și usturoi, urzici, ștevie și lobodă, leurdă, salată, mărar și pătrunjel. Fără restricții în dietă, din punct de vedere nutrițional, aceste ingrediente ale primăverii, abundă în vitamine și antioxidanți, benefici pentru detoxifierea organismului.

Pătrunjelul

3 ingrediente în anotimpul verde
Image from Pixabay

Pătrunjelul proaspăt îl folosim în salate sau gătit în tocănițe, sosuri și supe. Aroma sa este mult mai puternică dacă îl gătim. Este bine să avem mereu o legătură de pătrunjel la îndemână. Poate fi folosit alături de alte verdețuri (mărar, tarhon, rozmarin, coriandru).

Poate fi un înlocuitor al busuiocului pentru o variantă autohtonă a sosului pesto. Aroma sa se potrivește cu pui, pește și porc. Va rezista în frigider aproximativ 7 zile. Pătrunjelul uscat își pierde aroma, așa că nu are nici un sens să încercați conservarea în acest fel. Se poate păstra în sertarul pentru legume al frigiderului și îl folosim pentru garnisirea fripturilor sau a piureului.

Mărarul

3 ingrediente în anotimpul verde
Image from Pixabay

Mărarul cu frunzele lui subțiri, este delicios mai ales dacă acompaniază cartofi noi fierți și apoi stropiți cu ulei de măsline. Aroma sa este cel mai bine scoasă în evidență atunci când este combinat cu pește: somon, macrou, hering și ton. Se potrivește și cu pui, porc și roșii. Va rezista maxim 3-4 zile. Este bine să îl depozităm în sertarul pentru legume al frigiderului într-o pungă de plastic sau într-un prosop umezit.

Ca și pătrunjelul, nu are nici un sens să fie uscat deoarece își pierde toată aroma. Mărarul este folosit ca ingredient principat pentru aromatizarea murăturilor. Folosiți cu încredere această plantă cu efecte vindecătoare. Dincolo de aroma inconfundabilă, mărarul este apreciat și pentru valoarea terapeutică.

Lămâile

3 ingrediente în anotimpul verde
Image from Pixabay

Cum ne-am descurca fără lămâie? Apare feliată în ceaiuri și coktailuri, este servită alături de pește sau fructe de mare, oprește oxidarea fructelor sau legumelor feliate și amplifică gustul dulce al fructelor tropicale.

Deși sucul lămâii este foarte apreciat, coaja ei aromată tinde să fie neglijată. Dacă dorim să obținem mai mult suc din lămâi, nu trebuie să le punem în frigider, plus că un bol cu lămâi pe masa din bucătărie oferă farmec încăperii.

Pline de vitamina C, lămâile sunt benefice organismului. În mod natural coaja lămâilor nu este lucioasă. Fructele disponibile în magazine sunt acoperite cu o peliculă fină de ceară. Dacă avem nevoie de coaja lămâii, spălăm fructul foarte bine sub jet de apă rece cu o periuță. Acest proces va îndepărta o mare parte din ceară.

Articolul precedentHrană pentru inimă
Articolul următorConștiența momentului prezent

Must Read

Să profităm de dieta de toamnă

Dieta de toamnă Dieta de toamnă, bogată în fructe și legume de sezon, ne aduce un plus de vitamine, minerale și fibre în organism, cu...

Fericirea ține de atitudine

Fericirea și mulțumirea de sine Fericirea e singurul lucru care se dublează atunci când e împărțită. Ce înseamnă fericirea? Câți dintre noi pot să răspundă...

Alimentele procesate distrug oasele

Alimentele procesate cresc riscul de îmbolnăvire Știm cu toții că alimentele procesate nu ne fac bine, dar oare ne-am imaginat vreodată concret ce se întâmplă...