duminică, octombrie 25, 2020

10 remedii cu ceai de cimbrișor

Ceai de cimbrișor antibiotic natural

Vă recomand un ceai de cimbrișor, pentru gustul plăcut, dar mai ales pentru beneficiile sale. Cimbrișorul (cimbrișorul de câmp), Thymus serpyllum, este o plantă de culoare verde roșiatică, cu frunze opuse ovate. Florile au culoarea roz, purpuriu violacee, foarte plăcut mirositoare. Atunci când pregătim un ceai de cimbrișor, folosim partea aeriană înflorită a plantei (Herba Serpylli).

Remedii cu ceai de cimbrișor

10 remedii cu ceai de cimbrișor
Image from Pixabay

Cimbrișorul conține principii active: ulei volatil compus din terpene, timol, carvacrol și principii amare, cum este serpilina. Mai conține acid ursolic și aleanolic, acid cafeic și rozmarinic, flavone, tanin și rezine.

Ceaiul de cimbrișor are proprietăți antiseptice, coleretice, antimicrobiene, antivirale, vermifuge, vermicide și cicatrizante.

Ceaiul de cimbrișor are indicații terapeutice multiple, precum: tuse convulsivă, bronșită, tuse asmatică, enterocolite, dispepsii, ameliorarea problemelor legate de ficat și rinichi, eliminarea viermilor intestinali, depresii și surescitări nervoase, epilepsie și dezalcolizare.

Cum preparăm ceaiul

10 remedii cu ceai de cimbrișor
Image from Pixabay

Intern. Pentru tratarea infecțiilor respiratorii și mărirea efectului calmant în tuse și bronșite, adăugăm în compoziția ceaiului de cimbrișor, câteva frunze de pătlagină, de podbal, flori de nalbă și rădăcină de ciuboțica cucului. Mai putem face un ceai din cimbrișor în amestec cu scai vânăt. Putem prepara o infuzie din o linguriță de plantă, la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Extern. Pentru uz extern preparăm un decoct din două lingurițe de plantă la o cană cu apă și aplicăm sub formă de comprese locale sau putem face spălături locale, pe regiuni afectate, cum ar fi: plăgi purulente sau alte infecții ale pielii.

Putem întrebuința cimbrișorul în băi aromatice care liniștesc sistemul nervos, durerile de reumatism și guta. Putem folosi cimbrișorul și în cosmetică, pentru tenurile grase, sub formă de infuzie din 200 g de plantă la 500 g de apă, cu care se fac comprese de 15-20 de minute. Nu ezitați să vă întoarceți la natură, aici găsiți, tot ce aveți nevoie. Cimbrișorul, este un antibiotic natural minunat! Multă sănătate!

Must Read

Să profităm de dieta de toamnă

Dieta de toamnă Dieta de toamnă, bogată în fructe și legume de sezon, ne aduce un plus de vitamine, minerale și fibre în organism, cu...

Fericirea ține de atitudine

Fericirea și mulțumirea de sine Fericirea e singurul lucru care se dublează atunci când e împărțită. Ce înseamnă fericirea? Câți dintre noi pot să răspundă...

Alimentele procesate distrug oasele

Alimentele procesate cresc riscul de îmbolnăvire Știm cu toții că alimentele procesate nu ne fac bine, dar oare ne-am imaginat vreodată concret ce se întâmplă...