joi, august 6, 2020

10 remedii cu ceai de cimbrișor

Ceai de cimbrișor antibiotic natural

Vă recomand un ceai de cimbrișor, pentru gustul plăcut, dar mai ales pentru beneficiile sale. Cimbrișorul (cimbrișorul de câmp), Thymus serpyllum, este o plantă de culoare verde roșiatică, cu frunze opuse ovate. Florile au culoarea roz, purpuriu violacee, foarte plăcut mirositoare. Atunci când pregătim un ceai de cimbrișor, folosim partea aeriană înflorită a plantei (Herba Serpylli).

Remedii cu ceai de cimbrișor

10 remedii cu ceai de cimbrișor
Image from Pixabay

Cimbrișorul conține principii active: ulei volatil compus din terpene, timol, carvacrol și principii amare, cum este serpilina. Mai conține acid ursolic și aleanolic, acid cafeic și rozmarinic, flavone, tanin și rezine.

Ceaiul de cimbrișor are proprietăți antiseptice, coleretice, antimicrobiene, antivirale, vermifuge, vermicide și cicatrizante.

Ceaiul de cimbrișor are indicații terapeutice multiple, precum: tuse convulsivă, bronșită, tuse asmatică, enterocolite, dispepsii, ameliorarea problemelor legate de ficat și rinichi, eliminarea viermilor intestinali, depresii și surescitări nervoase, epilepsie și dezalcolizare.

Cum preparăm ceaiul

10 remedii cu ceai de cimbrișor
Image from Pixabay

Intern. Pentru tratarea infecțiilor respiratorii și mărirea efectului calmant în tuse și bronșite, adăugăm în compoziția ceaiului de cimbrișor, câteva frunze de pătlagină, de podbal, flori de nalbă și rădăcină de ciuboțica cucului. Mai putem face un ceai din cimbrișor în amestec cu scai vânăt. Putem prepara o infuzie din o linguriță de plantă, la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Extern. Pentru uz extern preparăm un decoct din două lingurițe de plantă la o cană cu apă și aplicăm sub formă de comprese locale sau putem face spălături locale, pe regiuni afectate, cum ar fi: plăgi purulente sau alte infecții ale pielii.

Putem întrebuința cimbrișorul în băi aromatice care liniștesc sistemul nervos, durerile de reumatism și guta. Putem folosi cimbrișorul și în cosmetică, pentru tenurile grase, sub formă de infuzie din 200 g de plantă la 500 g de apă, cu care se fac comprese de 15-20 de minute. Nu ezitați să vă întoarceți la natură, aici găsiți, tot ce aveți nevoie. Cimbrișorul, este un antibiotic natural minunat! Multă sănătate!

Must Read

Smoothies anti-aging

Smoothies anti-aging cu legume Vă propun un smoothies, bogat în antioxidanți protectori, care constituie o alternativă delicioasă și sănătoasă pentru micul dejun sau un prânz...

O doză de energie pentru întreaga zi

Doză de energie Vă propun o băutură reconfortantă pe bază de lapte de migdale. Acest superaliment, este o sursă excelentă de proteine și contribuie la...

Ceaiul verde întărește memoria

Ceaiul verde ne ferește de infecții Ceaiul verde îmbunătățește memoria și capacitatea de orientare în spațiu. Consumul regulat de ceai verde poate concura oricând cu...