luni, octombrie 26, 2020

Ceai de gălbenele 6 beneficii

Ceai de gălbenele

Beneficiile ceaiului de gălbenele sunt cunoscute din timpuri străvechi de la bunicii noștrii. Pentru ceaiul de gălbenele, se utilizează fie numai florile marginale (Flores Calendulal sine receptaculis), fie întregul capitul (Flores Calendulal cum receptaculis). Gălbenelele (Calendula officinalis), sunt plante erbacee anuale, care se pot cultiva în grădini, cunoscute și sub denumirea de „filimică”. Înfloresc din iunie, până în septembrie. Florile de gălbenele, se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă și emană uleiuri volatile.

Ceai de gălbenele – beneficii

Ceai de galbenele
Image from Pixabay

Ceaiul de gălbenele conține principii active: ulei volatil, substanțe amare, substanțe triferpenice, rezine, carotenoide, vitamina C, flavonoizi, saponine, tanin, rășini și mucilagii. Datorită acestor proprietăți, acționează ca un antiseptic, antispastic, emenagog, coleretic, cicatrizant, antiinflamator, ajutând la activarea circulației periferice. Datorită principiilor amare, ajută la reglarea funcției biliare.

Ceaiul de gălbenele are nenumărate indicații terapeutice: reglarea ciclului menstrual, dismenoree, micoze, vaginite, cistite, în afecțiuni hepatice și biliare, fiind un adjuvant important în tratarea ulcerului gastric și ulcerului duodenal. În cosmetică, ceaiul de gălbenele, este folosit pentru tratarea acneei precum și în ameliorarea tenurilor uscate. Acționează ca un cicatrizant grăbind vindecarea țesuturilor.

Mod de preparare și administrare

Ceai de galbenele
Image from Pixabay

Pentru uz intern, putem prepara o infuzie din 2 lingurițe de flori de gălbenele la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni de ceai de gălbenele pe zi, de preferință pe stomacul gol.

Pentru uz extern, se utilizează sub formă de spălături locale (vaginale care ajută la distrugerea protozoarului Trichomonas Vaginalis). Se prepară o infuzie de trei linguri de flori la un litru de apă. Pentru uz extern sub formă de comprese locale se prepară o infuzie din două linguri de flori la o cană de apă.

Alte utilizari pentru galbenele

Tinctura de galbenele
Image from Pixabay

Tinctura de gălbenele, se utilizează pentru reglarea ciclului menstrual și tratarea ulcerului gastro-duodenal. Se administrează de 3 ori pe zi, câte 30 de picături. Tinctura de gălbenele se prepară din flori proaspete, pe care le punem într-o sticlă, peste care turnăm alcool de 60 de grade. Se lasă la macerat, la soare, timp de două săptămâni, apoi strecurăm conținutul și îl păstrăm în sticluțe închise la culoare, închise ermetic.

Crema de gălbenele, poate fi utilizată cu succes în diverse probleme dermatologice sau pentru întreținerea pielii. Poate fi utilizată și sub formă de balsam pentru buze.

 

 

Must Read

Să profităm de dieta de toamnă

Dieta de toamnă Dieta de toamnă, bogată în fructe și legume de sezon, ne aduce un plus de vitamine, minerale și fibre în organism, cu...

Fericirea ține de atitudine

Fericirea și mulțumirea de sine Fericirea e singurul lucru care se dublează atunci când e împărțită. Ce înseamnă fericirea? Câți dintre noi pot să răspundă...

Alimentele procesate distrug oasele

Alimentele procesate cresc riscul de îmbolnăvire Știm cu toții că alimentele procesate nu ne fac bine, dar oare ne-am imaginat vreodată concret ce se întâmplă...