Cămara pentru iarnă

Acest articol este disponibil și în: English

Cea mai bună cămară

Cămara, este un loc pe care ar trebui să îl avem în vedere, când vine vorba de amenajare. Este un spațiu în care imaginația poate să se combine perfect cu partea utilitară și rezultă, poate cel mai frumos loc rustic din casă. Pentru amenajarea acestui spațiu trebuie să ținem cont de câteva reguli de bază.

Cămara perfectă

Cămara pentru iarnă
Image from Pixabay

În orice cămară nu trebuie să lipsească instalația de aerisire care oferă un mediu propice pentru depozitarea alimentelor. Înainte de orice amenajare, cămara se vopsește eventual cu produse lavabile care au ioni de argint. În felul acesta, reducem numărul microorganismelor și în special a mucegaiurilor.

Mare parte din mucegaiuri nu se văd cu ochiul liber, așa că vopsitul pereților este esențial înainte de a depozita alimente. Pe podea putem pune gresie și să avem grijă să nu existe spații în care pot intra gândaci de bucătărie, furnici și orice altă insectă.

Spațiul se luminează puternic, astfel încât să putem observa toată iarna starea conservelor sau a legumelor uscate. Rafturile potrivite pentru o cămară nu trebuie să fie adânci, pentru că nu vom vedea ușor produsele dinspre perete. Le plasăm de jur împrejurul pereților, dar fără profunzime mare.

Cămara pentru iarnă
Image from Pixabay

Este bine să folosim inclusiv rafturi destinate colțurilor ca să nu pierdem spațiu. După aceste etape în care am construit structura, putem să organizăm totul perfect. Cămara este locul în care haosul nu are ce căuta. Putem să folosim navete pentru păstrarea conservelor puse în sticle sau borcane. Este o modalitate optimă de stocare.

Plantele condimentare uscate ideal ar fi să le păstrăm în pungi din bumbac, pe care le putem confecționa chiar noi, dintr-o bucată mare de material. Nu e nevoie să facem cusături savante, ci grosiere care dau chiar un aspect mai frumos spațiului în ansamblu. Acestora le punem un șiret la gură și le putem atârna oriunde pe rafturi.

Pungile din material textil ne asigură calitatea plantelor uscate și nu mențin mucegaiurile. Pe rafturi sunt utile câteva cârlige cu care să prindem bucăți mari de sfoară pe care să uscăm ciuperci, ardei iuți, felii de roșii, morcovi sau țelină. Vorbim despre cea mai bună metodă de conservare a alimentelor, dar și de ghirlande de legume care arată spectaculos, luând în calcul și beneficiul estetic.

Cămara pentru iarnă
Image from Pixabay

Dacă peste iarnă stocăm leguminoase precum fasole uscată, mazăre uscată, este bine să le punem în apropierea unor pungi cu sare. În felul acesta, evităm riscul apariției gărgărițelor care se hrănesc cu astfel de produse. Pe podea putem să plasăm lădița cu cartofi. Aceasta se izolează cu un panou astfel încât lumina să nu ajungă decât rar la cartofi. Evităm astfel încolțirea de primăvară.

Tot pe podea se țin și ceapa și borcanele mari de murături. Cămara e un loc pretabil pentru un butoi din lemn în care să putem conserva luni bune brânză în saramură. Tot butoiul din lemn e de preferat pentru varza murată, în defavoarea recipientelor din plastic care descarcă în apa sărată compuși toxici. Sunt și foarte estetice, mai ales dacă plasăm deasupra vase din pământ.

Formăm buchete mari de busuioc, cimbru, salvie, cimbrișor, măghiran, mentă, levănțică. Le legăm cu sfoară groasă și le lăsăm la uscat atârnate de un cârlig din fier. Dau un aspect spectaculos acestui spațiu deloc generos în cele mai multe dintre cazuri și mirosul e demn de luat în seamă.

Cămara pentru iarnă
Image from Pixabay

Levănțica ține moliile la distanță, dar poate fi zdrobită în boluri de piatră și combinată cu sare de mare. Este o delicatesă inventată de francezi. După ce amenajăm cămara nu ne rămâne decât să o umplem cu bunătăți sănătoase pentru iarnă. Vă recomand și articolul: Care sunt cele mai bune conserve din cămara ta?

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...