Israel Țara Sfântă

Acest articol este disponibil și în: English

Israel, destinație de vacanță

Fie ca vă propuneți o vacanță anul acesta sau mai târziu nu ratați o destinație specială, Israel. Odată ce faci primul pas în Țara Sfântă simți o energie specială. Cu cât înaintezi, cu atât ți se confirmă acest fapt și te simți din ce în ce mai bine. Devenim protagoniștii unei călătorii spirituale.

Israel Țara Sfântă
Image from Pixabay

Pe lângă Tel Aviv, un oraș încântător, orașul Tzfat, Centrul Mondial al Kabbalah, are o energie fascinantă. Tzfat este cel mai înalt oraș din Israel, cu aer pur și soare prietenos, cu porți și ferestre albastre. Orașul cu străzi înguste, cu case de piatră, vopsite în albastru și alb, te duc cu gândul la trecut, la tradiția mistică evreiască.

Albastru este culoarea Kabbalah și simbolizează Raiul, Aerul, Cerul. În acest oraș a trăit Kabbalah, rabinul Shimon Bar Yohai, autorul Zohar, al serii de cărți care stau la baza acestei tradiții mistice. Orașul are o energie pozitivă, te simți pur și simplu minunat.

Israel, o călătorie în timp

O călătorie în timp spre vremuri străvechi, când Isus se năștea într-o grotă din Bethlehem, copilărea într-un sat de munte cu ulițe pietruite, numit Nazareth, făcea minuni pe marea învolburată din Galileea, se ruga printre măslinii milenari din Grădina Ghetsimani și era răstignit pe cruce între doi tâlhari pe Muntele Golgota din Ierusalim.

Israel Țara Sfântă
Image from Pixabay

O lecție de istorie despre zbuciumata naștere a unui stat, despre lupta continuă pentru supraviețuire cu vecinii arabi și cu palestinienii din Cisiordania și cei din Fâșia Gaza, o aventură fantastică traversând peisajele selenare din deșertul Negev, printre plantațiile de curmali și portocali care răsar ca din neant în mijlocul terenului arid, în renumitele spa-uri de la Marea Moartă.

La Marea Moartă, visul „tinerețe fără bătrânețe”, devine realitate, în stațiunea Eilat, situată  la granița cu Iordania și Egipt. Tel Aviv, este orașul în care se trăiește fiecare secundă cu o intensitate amețitoare. Așa se poate descrie în câteva secunde experiența Israel.

Ierusalim, măcar o dată în viață

Punctul de intersecție al creștinismului cu iudaismul și islamismul, Ierusalimul este un oraș fascinant, mistic și deopotrivă cosmopolit. Pelerinajele încep la Biserica Nașterii, situată pe teritoriul palestinian al Bethlehemului, despărțit de Ierusalim printr-un zid uriaș.

Israel Țara Sfântă
Image from Pixabay

Biserica, ridicată pe ruinele primului lăcaș creștin din lume, al Împăraților Constantin și Elena, păstrează, nealterată, grota unde locul nașterii Domnului este însemnat printr-o stea de argint. Drumul Crucii, care străbate cetatea veche a Ierusalimului, cu cele 14 stații ale sale, având ca destinație uriașa Catedrală care adăpostește Mormântul Sfânt, Muntele Golgota și Piatra Ungerii, este un traseu mistic, impresionant al regăsirii de sine.

Punctul forte al iudaismului îl reprezintă Zidul Plângerii, singura relicvă rămasă în picioare de la incendierea Templului Sfânt în anul 170. Aici, zi de zi, mii de evrei deplâng încă din vremurile demult apuse și își exprimă dorințele prin bilețele care sunt ascunse în crăpăturile zidului.

Orașul nou al Ierusalimului, pe de altă parte, impresionează prin străzile înțesate cu cafenele și restaurante, răsfirate printre marile magazine de brand, prin activitatea culturală intensă marcată de expoziții de artă, spectacole teatrale și de Operă. Impresionează și prin viața tumultoasă de noapte cu numeroase concerte live în piețe publice sau petreceri tematice.

Eilat, stațiunea tinereții

Stațiunea Eilat, este situată pe doar câțiva kilometri de ieșire a Israelului la Marea Roșie. Se poate ajunge în doar trei ore de mers cu mașina de la Ierusalim sau 40 de minute de zbor, de la Tel Aviv. Eilat este o stațiune care îți taie răsuflarea și care trăiește în ritmul soarelui, al mării, al deșertului și al naturii înseși.

Israel Țara Sfântă
Image from Pixabay

Învecinat cu localitatea biblică Taba din Egipt și cu orașul iordanian Aqaba la est, având în fundal munții Eilat și spectaculosul deșert Negev, stațiunea este o oază de liniște pentru cei care doresc o vacanță unde orele întregi de stat la soare, se pot combina, în mod inedit, cu zeci de sporturi maritime, plimbările cu cămilele prin deșert, camparea în taberele de beduini, perindările pe faleza plină de mall-uri și restaurante, incursiunile în parcurile de distracție sau scufundările printre recifele de corali.

Eilat, este destinația favorită de vacanță a americanilor și rușilor. Aici găsim o înșiruire de câteva zeci de hoteluri luxoase ce oferă peste 17.000 de locuri de cazare. Un monument în sine este complexul Harrods, situat pe malul mării, la granița cu Iordania. În plus, hotelul deține și unul dintre cele mai renumite complexuri spa din Orientul Mijlociu.

Harrods Vitalis este destinat celor care își doresc o experiență revigorantă prin tehnici de relaxare specific orientale, tratamente corporale anti-aging, cu tot felul de plante exotice sau cu săruri și minerale extrase din Marea Moartă. Nu lipsesc masajele, practicate de specialiști din toată lumea și cursuri de yoga sau Pilates, predate de foști instructori ai unor vedete de la Hollywood.

Israel Țara Sfântă
Image from Pixabay

Mâncarea din Israel este absolut delicioasă. Neapărat trebuie să încercați humus, falafel, salate, suc de rodii, fructe de mare. Prețurile sunt asemănătoare, poate puțin mai mari decât cele din București, iar pe alocuri se poate negocia. Israelul este plasat pe locul 4 în topul celor mai hot destinații de vacanță din lume. Uitați de toate prejudecățile legate de probleme de securitate, precauți însă cu restricțiile legate de Covid 19 și pregătiți-vă pentru cea mai intensă experiență pe care o puteți trăi vreodată cu o vacanță în Israel!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...