Mărul pomul vieții

Acest articol este disponibil și în: English

Un măr pe zi ține doctorul la distanță

Mărul este recunoscut pentru importantele proprietăți terapeutice pe care le are, motiv pentru care un vechi dicton răspândit în toată Europa, spune: „Un măr pe zi, doctorul niciodată”. În prezent există peste 28 de specii și peste 10.000 de soiuri cultivate din genul Malus.

Mărul este cel mai popular fruct autohton, cu diverse varietăți: cu pieliță verzuie și aproape transparentă, suav-gălbui sau roșu îmbujorat, precum „Prâslea cel voinic și merele de aur”, din faimosul basm care ne-a îndulcit copilăria. În mitologia română, mărul este considerat pomul vieții și exprimă, în credința țăranilor, dorința de rod bogat, de belșug și perenitate.

Mâncarea pentru Paștele evreiesc include la desert o combinație de mere tocate, nuci, stafide pisate, curmale, scorțișoară, vin și miere. Acest ritual de a prepara charoset (haroset), se pare că există încă din vremea când Isus, care însuși a gustat din ea.

Mitologia greco-romană este foarte bogată în legende, să ne gândim la mărul de aur pe care Paris l-a înmânat zeiței Venus ca semn de supremă apreciere a frumuseții ei. În mitologia scandinavă, mărul reprezintă hrana zeilor. Elvețienii au o legendă foarte frumoasă despre Wilhelm Tell ca simbol al dragostei lor pentru libertate.

Recomandări terapeutice

Mărul pomul vieții
Image from Pixabay

Mărul conține în funcție de soi sau varietate, 83-93% apă, zaharuri reducătoare, celuloză, prezentă în coajă, zaharuri, pentozane, poliglucide, lignine, acizi organici liberi și combinați, pectine, taninuri, protide, săruri de Ca, Na, Fe, K, P, Si, Al, Mg, Mn, S, Co etc. Mărul conține vitamine precum: A, B, C, PP. În coaja fructului se află de două ori mai mult acid pantotenic și de două ori mai multă vitamina C decât în pulpă.

Intern. Fructele au o aciditate moderată, ajutând digestia, crește secreția salivară și gastrică, ceea ce le face extrem de utile în curele de slăbire. Merele consumate cu coajă au efecte laxative și absorbante ale toxinelor și microorganismelor la nivelul intestinului, care sunt înglobate în celuloză și pectinele pe care le conțin. Sucul de mere face minuni pentru organismul nostru. Rețeta o găsiți aici: Curățarea ficatului cu suc de mere.

Consumul merelor acționează ca un diuretic, eliminând masiv acidul uric, ceea ce le face utile nu numai în afecțiunile renale ci și în diatezele urice: artrite, reumatism, gută. Acționează benefic în cazul hipertensiunii arteriale, micșorează concentrația de colesterol în sânge, ceea ce justifică recomandarea lor în ateroscleroză.

Mărul pomul vieții
Image from Pixabay

Alături de morcovi, merele rase și curățate de coajă reprezintă un tratament eficace în diareea acută și cronică la copii. Merele sunt extrem de benefice în dietele pentru combaterea obezității. Pentru tratarea diabetului infantil se fac cure de mere și tomate. Se consideră că un măr mâncat seara la culcare ușurează stomacul, calmând în același timp sistemul nervos. Merele acționează asupra afecțiunilor pectorale, favorizând eliminarea secrețiilor bronhice.

Extern sunt recomandate de medicina populară în aplicații calde de fructe fierte în durerile de urechi. Pe plăgile atone se aplică fie mere rase și fierte în sucul lor, fie suc cu ulei în părți egale. Tot medicina populară ne recomandă aplicarea de tărâțe bine umectate cu decoct de mere concentrat și cald în zona splinei, contra inflamațiilor acesteia. În cosmetică sucul de mere ajută la tonificarea țesuturilor, masându-se ușor obrajii, sânul și abdomenul.

Mod de preparare

Mărul pomul vieții
Image from Pixabay

Folosim merele ca atare, în cure de lungă durată, mergându-se până la 1 kg pe zi, la persoanele vârstnice și cele bolnave. Se poate prepara suc de mere pentru o administrare mai ușoară, după preferințe. În cazul persoanelor obeze, se recomandă „zile cu mere”, 1 kg pe zi, fără alimente.

Se pot face decocturi din mere uscate la soare, bine mărunțite, o lingură la o cană, câte 3-5 căni pe zi, îndulcite după gust. Contra diareilor la copii, se rad mere, la cele 5 mese (1/2-1 kg pe zi). Seara înainte de culcare putem prepara un decoct dintr-un măr tăiat în bucățele, la 1/2 litru de apă, pe care îl fierbem la foc mic până se reduce la jumătate.

Putem să pregătim un sirop laxativ și pectoral, îndeosebi pentru copii, din suc de mere și zahăr, în părți egale (se poate exclude zahărul), se fierbe la foc mic până când capătă o consistență siropoasă. Se iau câte două linguri înainte de fiecare masă.

Mărul pomul vieții
Image from Pixabay

În hipertensiune, edeme cardiorenale, ateroscleroză, colesterolemie, preinfarct, se recomandă cura lui Kempner, care duce la scăderea severă a colesterolului din sânge, reducerea valorii tensiunii arteriale, reducerea edemelor, merele având un rol important.

În prima fază ”de atac”, care durează între 1 și 3 luni, se consumă numai 230-300 g orez fiert pe zi și mere (după gust). Într-o a doua fază, se introduc puțin câte puțin legumele, carnea, peștele, cartofii și puțină pâine fără sare.

Oțetul de mere și miere se prepară astfel: merele din soiurile de toamnă se spală, se strivesc în piua de lemn sau se rad prin răzătoarea din inox. Peste acest terci pus într-un vas potrivit adăugăm 5 litri de apă la 4 Kg terci. Pentru fiecare litru de apă, adăugăm câte 140 g miere. Pentru a grăbi fermentația putem adăuga 1/2 kg drojdie de vin din struguri hibrizi, nestropiți (partea groasă lichidă ce rămâne după tragerea vinului).

Mărul pomul vieții
Image from Pixabay

Păstrăm această combinație în borcane sau vase de lut la temperatura camerei (20-30 de grade C), acoperite cu un tifon, la loc întunecos. Prima fază de fermentare durează 10-12 zile, perioadă în care se amestecă de 2-3 ori pe zi cu o lingură de lemn.

Sucul obținut după fermentație se strecoară prin tifon dublu. Se pune într-un vas cu gura largă și se mai adaugă pentru fiecare litru de suc 50 g miere. Pentru a doua fază de fermentație aerobă, legăm gura vasului cu un tifon și îl păstrăm la căldură. Oțetul de mere este gata după 40-60 de zile. După limpezire, se trage cu furtunul în sticle. Astupăm sticlele bine sau le ceruim și le păstrăm la rece. Acest oțet de mere preparat în casă este ideal pentru salete, sosuri sau diferite preparate culinare. Multă sănătate!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...