vineri, martie 5, 2021

De ce erau atât de apreciate smochinele în Antichitate?

Smochinele substituentul perfect pentru zahăr

De ce erau atât de apreciate smochinele în Antichitate?
Image from Pixabay

Smochinele, sunt prețuite în primul rând pentru gustul lor aromat. Smochinele erau prețuite încă din Antichitate, având în vedere că în acea perioadă era o penurie de zahăr. Aceste fructe erau substitutul perfect, pentru că o smochină proaspătă are o concentrație se zahăr de 10%, în timp ce una uscată de nu mai puțin de 55%, adică mai mult de jumătate din greutatea fructului în sine.

Egiptenii considerau smochinele, adevărate medicamente. Smochinul este evocat adesea în Biblie și este pomenit și de Horațiu. La noi în țară smochinul se cultivă în partea de sud și vest, obținându-se culturi reușite. Sezonul smochinelor începe în septembrie, dar smochine cu adevărat coapte vom găsi la începutul lui octombrie.

Cum deosebim smochinele coapte de cele crude? Smochinele au o mare varietate de culori, de la galben, la verde, roșu, maro sau chiar negre, astfel încât nu au o culoare anume atunci când sunt coapte. Totuși este bine să alegem smochinele moi la pipăit (nu foarte moi încât să se storcească, trebuie să aibă aceeași textură ca aceea a piersicilor coapte).

Recomandări terapeutice ale smochinelor

Smochine
Image from Pixabay

Smochinele proaspete conțin 84% apă, iar cele uscate aproape deloc. Smochinele conțin protide și hidrați de carbon (zahăr invertit), precum și potasiu. Smochinele, mai conțin și sodiu, calciu, fosfor, fier, Vitamina A, B1, B2, niacină, Vitamina C, magneziu și brom.

Smochinele au proprietăți pectorale dominante. Fructele sunt emoliente și expectorante fiind recomandate în bronșite, laringite, traheite, pneumonii. Fiind emoliente, smochinele au o acțiune utilă și în alte tipuri de cataruri, de pildă în cel intestinal și urinar. Au, de asemenea, proprietăți laxative și diuretice.

Extern, tot prin proprietățile emoliente se explică și recomandarea lor în stomatite, gingivite și inflamații ale gâtului. Smochinele sunt de asemenea utile în abcese dentare și furuncule. Sucul lăptos al smochinelor verzi este activ în combaterea negilor și bătăturilor.

Smochinele consumate ca atare, sunt recomandate în special sportivilor, copiilor și celor vârstnici. Se poate face un decoct expectorant cu 2-3 fructe la cană, 2 căni pe zi. Se mai poate prepara un sirop, din 500 g la un litru de apă. Se fierbe pe baia de apă până se reduce la jumătate. Se strecoară și se adaugă 250 g miere. Se ia câte o linguriță de 2-3 ori pe zi.

În Antichitate, latexul fructelor imature de smochin servea la prepararea brânzeturilor și la frăgezirea cărnii. În cazul furunculelor, se fac aplicații cu rol maturativ, de favorizare a colectării puroiului (coacere), cu smochine calde sau cataplasme din fructe fierte în apă sau lapte. Se fac aplicații repetate (de 3 ori pe zi, timp de 5-6 zile) pe negi și bătături cu suc obținut din fructele tinere.

Frunzele de smochin, au și ele proprietăți terapeutice ca: expectorant, în tulburări circulatorii și sunt emenagoge (reglarea ciclurilor), sub formă de infuzie 20-30 g la litru. Ramurile tinere, sub formă de decoct (cca 2 linguri de rămurele tăiate mărunt la 250 ml apă), constituie un bun laxativ și diuretic, care se poate da și la copii.

Must Read

Tu ai o viață armonioasă?

Tu ce decizii ai luat pentru calitatea vieții tale? O viață armonioasă depinde de mediul în care trăim și muncim. Aceasta joacă un rol important...

Salată de ciuperci cu nucă

Rețetă - salată de ciuperci cu nucă Ingrediente salată de ciuperci cu nucă: 300 g ciuperci, 8 nuci, 150 g maioneză (putem înlocui maioneza cu...

Avem nevoie de ionizarea spațiului în care locuim

Ionizarea locuinței Pentru a ne îmbunătăți calitatea aerului din locuință avem nevoie de ionizare. Sănătatea noastră este în pericol atunci când inspirăm aerul poluat din...