Dependentă de Healthy Food?

Acest articol este disponibil și în: English

Obsesia Healthy Food

Healthy Food
Image from Pixabay

Healthy Food este o modă, sau o necesitate pentru un organism sănătos? Cu siguranță healthy food nu înseamnă, fast food sau cartofi prăjiți tot timpul. Obsesia de a mânca „healthy”, poate aduce persoana respectivă în pragul anorexiei. Te întrebi cum poți ajunge anorexică?

Numeroase staruri de la Hollywood se mândresc cu un corp străveziu, începând cu definiția „femeii șnur”. Vedete precum, Victoria Beckham, Sarah Jessica Parker, Kate Moss, Angelina Jolie sau Keira Knightlei, se laudă cu obiceiuri alimentare vegane, smoothie-uri pe post de mâncare sau cu diete de detoxifiere, care n-au nici o legătură cu un regim sănătos, ci cu unul draconic de înfometare.

Atunci cum să nu ne întrebăm: „Și noi ce mai mâncăm până la urmă, dacă vrem să fim sănătoase, dar nu fără forme?” Și de data asta, răspunsul e o dietă echilibrată, care să conțină de toate, dar în cantități moderate, servite la cele trei mese și trei gustări „distribuite” de-a lungul zilei.

Ortorexia, cum se manifestă?

Ortorexia, se manifestă printr-un comportament obsesiv-compulsiv. Atunci când refuzăm să ne atingem de orice nu intră în categoria healthy food, încercăm să tăiem din porții până aproape de limita inaniției, citim etichetele produselor de 5 ori, știm toate ingredientele nocive, nu cumpărăm nimic dacă nu are etichetă bio…

Este bine să citim etichetele produselor înainte de a le pune în coș, e bine și să cumpărăm de la plafar și magazinele specializate, dar nu e cazul să facem o obsesie din asta. O înghețată, un cartof prăjit, un șnițel sau un hamburger, servite mai rar, fac bine psihicului. Știu după ce le mâncăm ne simțim vinovați! De aceea nu trebuie să uităm niciodată, creierul uman funcționează pe sistemul de recompense Pavlov.

Healthy Food și o viață echilibrată

Healthy Food
Image from Pixabay

Fiecare organism este diferit iar alimentația se face în funcție de fiecare în parte. Cea mai ușoară modalitate de a reveni la un regim normal este să dăm prioritate alimentelor care ne asigură o bună dispoziție constantă în timp ce eliminăm stările letargice sau obsesive determinate de ortorexie. Din dieta noastră nu trebuie să lipsească: acidul folic, acizii grași Omega 3, vitamina A și magneziu.

Vitamina A. Multe studii au arătat faptul că un nivel scăzut de vitamina A, duce la un comportament psihotic. Ca să nu ajungem niciodată în impas, este bine să ne asigurăm că nu trece o zi fără să consumăm alimente care să conțină această vitamină. Alimentele cu vitamina A sunt: brânză, carne, fructe de culoare deschisă, legume și ouă.

Acidul folic. În afară de faptul că e vital pentru sănătatea unei femei, este important mai ales dacă intenționează să rămână însărcinată în viitorul apropiat (diminuează din riscurile de malformație a fătului). Acidul folic normalizează nivelul hormonilor secretați de creier, cei care în cazul în care fluctuează, duc la stări anxioase. Alimentele care conțin acid folic sunt: broccoli, ciuperci, spanac, fasole, suc de portocale, banane.

Healthy Food
Image from Pixabay

Acizi grași Omega 3. Datorită acestor acizi grași Omega 3, avem o piele strălucitoare, o capacitate intelectuală invidiată de colegii de birou, dar și o stare zen imperturbabilă. Alimentele bogate în Omega 3 sunt: heringul, somonul, tonul, păstrăvul, macroul, dar nu uitați și de semințele de in.

Magneziu. În lipsa unei cantități adecvate de magneziu, pot apărea dereglări psihice ca anxietate, anorexie, etc. De aceea este bine să includem în dieta zilnică, alimente bogate în magneziu precum: fasolea, nucile și legumele.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...