Mărarul planta cu efecte vindecătoare

Acest articol este disponibil și în: English

Mărarul, aliment și medicament

Mărarul este o plantă aromatică, originară din nordul Mediteranei de mai bine de 1500 de ani. Mărarul este menționat ca fiind „planta cu efecte vindecătoare”, încă din vestitul „Papirus Ebers”, cel mai cuprinzător manuscris despre plante medicinale din Egiptul antic. Valoarea terapeutică a plantei este dată atât de frunze cât și de semințe.

Datorită nenumăratelor proprietăți terapeutice, preparatele obținute din mărar, de la infuzii, tincturi sau uleiuri esențiale, pot trata afecțiuni precum: retenții hidrice, amenoree, anorexie, afecțiuni ale căilor urinare, combaterea insomniilor, prin efectul sedativ.

Recomandări terapeutice

Mărarul planta cu efecte vindecătoare
Image from Pixabay

Mărarul conține cantități apreciabile de potasiu, magneziu, calciu, sulf și sodiu, vitaminele A, B1 și C, ulei volatil, care conține între 40-60% carvonă. Un consum frecvent de frunze și semințe de mărar echilibrează funcțiile organismului și întărește sistemul imunitar.

Ca toate legumele condimentare, frunzele de mărar au proprietăți tonic-aperitive și stomahice. Stimulează diureza, ajută la combaterea balonărilor, eliminând gazele din stomac, a colicilor intestinale și a multor tulburări digestive.

Sucul de mărar, administrat timp de 14 zile, stimulează activitatea rinichilor, combate calculii, infecțiile renale și cistitele. Infuzia de mărar reglează respirația, datorită efectului calmogen. Persoanele astmatice și cele cu afecțiuni respiratorii, pot face o cură cu infuzie de mărar, pentru ușurarea respirației.

Sucul de mărar face minuni în tusea rebelă. Se stoarce în blender o legătură mai mare de mărar,iar sucul obținut se amestecă cu 15 linguri de apă plată care se lasă la macerat o oră. Sucul se strecoară și se mai adaugă la cantitatea obținută, tot atâtea linguri de suc de mere sau morcovi. Se iau câte 3 linguri, la interval de 4 ore.

Mărarul planta cu efecte vindecătoare
Image from Pixabay

Frunzele de mărar încetinesc procesul de îmbătrânire. În multe țări europene, infuzia din această plantă este considerată ca un elixir al frumuseții. O cură lunară cu infuzie, timp de zece zile, încetinește procesul de îmbătrânire. O cură cu pulbere de semințe, 20 de zile pe lună are efecte miraculoase în curele de slăbire, deoarece înlătură surplusul de grăsimi și aplatizează abdomenul.

Pulberea sau tinctura de mărar, obținută din semințe și administrată timp de 20 de zile, favorizează creșterea sânilor pe care îi modelează și le accentuează fermitatea. Semințele de mărar sunt puternic carminative, cu proprietăți emenagoge, ajutând la reglarea ciclului menstrual. Au proprietăți sedative, foarte utile în combaterea insomniilor, precum și antiseptice, prin combaterea sughițului rebel și a vomei, îndeosebi la copii.

Mărarul crud este eficient și în cazul femeilor care alăptează, pentru că stimulează secreția de lapte. Această plantă miraculoasă este utilă și în cazul persoanelor care suferă de hemoroizi. Fortifică sistemul nervos și combate depresia, fiind un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții.

Mod de întrebuințare

Mărarul planta cu efecte vindecătoare
Image from Pixabay

Frunzele de mărar se adaugă la salate și diverse preparate culinare, dând un gust inconfundabil. Infuzia de semințe preparată din o linguriță la cană. Se beau 2-3 căni pe zi. Se mai poate pregăti un decoct sedativ, cu o linguriță de semințe fierte într-o cană de lapte, care se bea seara, înainte de culcare, pentru combaterea insomniei.

Vinul terapeutic de mărar: 25 linguri de mărar uscat, 1 litru de vin curat de la producători cunoscuți și 6 linguri miere polifloră. Acest vin terapeutic reglează echilibrul hormonal și problemele aparatului digestiv.

Tratează vânătăile și edemele! Cataplasmele cu fiertură de mărar (100 g de frunze la 1 l de apă) sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor. Semințele de mărar ajută și la fortificarea sistemului osos, datorită prezenței calciului. O linguriță de semințe conține mai mult calciu decât un pahar cu lapte.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...