joi, februarie 25, 2021

Spanacul, prințul legumelor

Spanacul, aliment și medicament natural

Spanacul are două anotimpuri, primăvara devreme și toamna târziu. Spanacul se cultivă în zonele temperate și chiar nordice. Se poate cultiva până la 2000 m altitudine. În țările arabe, spanacul era la mare preț, fiind considerat „prințul legumelor”. Pe lângă reclamele comerciale pentru copii, cu Popey Marinarul, preparatele pe bază de spanac au în același timp, pe lângă valoarea alimentară și o valoare terapeutică incontestabilă.

Spanacul, recomandări terapeutice

Spanacul, prințul legumelor
Image from Pixabay

Spanacul conține protide, hidrați de carbon, glucide, săruri minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier. Spanacul este foarte bogat în vitamina A, vitamina B1, B2, niacină, dar și vitamina C. Este bogat în microelemente precum: magneziu, mangan, sulf, cupru, iod, arsen.

Este foarte important să facem o cură de primăvară în care să includem și spanacul neapărat. Este un excelent remineralizant, laxativ și depurativ, activând eliminarea toxinelor acumulate în organism. Prin conținutul bogat în săruri minerale, spanacul este deosebit de util în caz de anemie, pentru convalescenți și în hemoragii.

Spanacul acționează și ca un activator al secreției pancreatice, având și rol de tonic cardiac. Datorită conținutului bogat în săruri minerale, vitamine și microelemente necesare organismului, spanacul combate hipovitaminoza C, eliminând toxinele prin acțiunea diuretică.

Este ușor hipotensiv, tonifică miocardul, stimulând activitatea inimii, secrețiile gastrice, pancreatice și biliare și favorizează creșterea. Folosite extern, frunzele de spanac dau rezultate bune în plăgi atone și în pecingine.

Atenție însă, datorită conținutului de oxalați, spanacul este contraindicat în artrite, litiaze oxalice, reumatism, gută.

Cum întrebuințăm spanacul

Spanacul, prințul legumelor
Image from Pixabay

Spanacul poate fi consumat ca atare, mai ales în regimul alimentar al copiilor și al persoanelor mai în vârstă. Se poate prepara un suc, în fiecare dimineață. Se bea câte un pahar de suc proaspăt contra depresiunilor fizice și psihice.

Puteți prepara un vin tonic, din 750 ml vin și 200 ml suc de spanac. Se bea câte un pahar de 100 g înainte de masă. Se pot face cataplasme cu frunze fierte în ulei. Semințele de spanac se recomandă a fi consumate sub formă de infuzie cu 2 lingurițe la cană, cu rol laxativ.

Must Read

Interviu motivațional cu Angela Iordache

Ce înseamnă viața perfectă pentru tine? Un interviu excepțional cu Angela Iordache! Bună Angela, ne bucurăm că ai acceptat invitația noastră și te rugăm să...

What color do we choose your wallet to attract prosperity

The wallet that brings us prosperity When it comes to gifts,many of us turn to useful objects that bring fond memories to the recipient. Wallet...

Ce culoare alegem portofelul pentru atragerea prosperității

Portofelul care ne aduce prosperitate Când vine vorba de cadouri, mulți dintre noi ne orientăm spre obiecte folositoare, care să aducă amintiri plăcute celui care...