vineri, februarie 26, 2021

Vacanță cu limoncello

Un limoncello vă rog

Dacă vă planificați o vacanță în Italia, nu ratați coasta de sud, vecină cu celebrul Salerno, de unde au plecat normanzii să fure „alte lămâi” ale bizantinilor. Peisajul stâncos cu povârnișuri în mare și o prodigioasă tradiție a lichiorului de lămâie, înghiontit parcă… lingvistic, cu numele „Limoncello”.

Lămâile parcă se rostogolesc spre vulcanul Vezuviu unde nu mai este nici lavă, nici cenușă, nici cutremur pe pământ. Poate că Pompei nu mai are grădini și terme încântătoare, dar lămâia napoletană a rămas chiar și după aproape două mii de ani la fel de proaspătă.

Limoncello „lichiorul galben”

Vacanță cu limoncello
Image from Pixabay

Oriunde ar fi apărut pentru prima dată, lichiorul Limoncello păstrează o conduită elevată și mereu aceeași îmbrăcăminte. Lichiorul este galben de cea mai intensă și pură nuanță, dens și ascuțit ca lama săbiilor din Toledo.

În prepararea lichiorului, lămâia nu pierde absolut nimic. Coaja este cel mai mult exploatată și tot coaja este răspunzătoare pentru culoarea galbenă a lichiorului. Cum lămâia nu are o putere foarte mare de fermentare, ea trebuie ajutată cu alcool pur, uneori chiar votcă.

Rețetele sunt tăinuite, dar o tehnică publică care o puteți învăța și de la localnici, există și acum. În zona comercială a orașului Sorrento se găsesc două magazine unde lumea poate să privească procesul complet de macerare a cojilor de lămâie, aproape la fel ca biroul ascuns al unui parfumier parizian.

Vitamina C previne îmbătrânirea organismului
Image from Pixabay

Infuzie, fierbere, infuzie și iată o băutură vulcanică, dulce și usturătoare totodată, care, însă trebuie să rămână șaptezeci de zile în ascuns, să conspire și să transpire, până când poate fi servită. Iar când este servită, trebuie mereu să curgă în păhărele speciale de Limoncello, de culoare galbenă și ele, parcă pentru a prelungi suspansul, răcite în prealabil.

Dacă ajungeți în zonele „fierbinți” ale Italiei, artizanii pun la dispoziție o marfă incredibil de variată ce poartă însemnul „lichiorului galben”. Servicii de masă, șorțuri de bucătărie, bomboane și chiar agende telefonice galbene, cu lămâi desenate, vopsite, imprimate sau sculptate. Dar ce vă poate impresiona cel mai mult este colecția de sticle de limoncello, de la cele mai mici, de 175 ml, până la adevărate butoaie cu multe litre.

Insula Capri sau Sardinia

La o aruncătură de băț sau o velă distanță de țărmul italian, găsim insula Capri, cu micile case albe cocoțate pe stânci și artizanii care-ți confecționează sandale personalizate, sub ochii tăi, lângă port. Înainte, spre munte, găsim lămâi aproape peste tot. Spre deosebire de centrul Spaniei, unde portocalele cresc pe stradă și-și trăiesc viața acolo și doar acolo, lămâile din Capri își împlinesc destinul în tradiționalele rotative și teascuri de lemn, din care rezultă Limoncello.

Vacanță cu limoncello
Image from Pixabay

Limoncello se pune pe șotii înainte și după masă, ca majoritatea italienilor amatori de brânză iute de bivoliță și vin roșu de Toscana. Originea lichiorului este necunoscută, iar tradițiile împărțite în diverse tabere: fiecare să spună istoria și să deșire coaja de lămâie în favoarea lor. De aceea, unii pornesc din Capri, alții din Sorento, iar alții, chiar din Sardinia și sudica Sicilie.

Virtuțiile digestive ale băuturii au ridicat Limoncello la aceleași culmi cu rivali precum Amareto sau Bitter. Mulți clienți strigă prin restaurant: „un limoncello, prego! Și nu par deloc surprinși să contemple cum le „răsare” paharul cu lichior pe masă. Dar, fie vorba între noi, cine are nevoie de un lichior digestiv la o salată „caprese” sau calamar în sos de brânză Gorgonzola? Dar la fel de bine poți comanda o Pizza Margherita, la restaurantul Antica Pizzeria Port’Alba, dacă ești în Neapole. Oricum nu uita să încerci Limoncello!

Articolul precedentCina perfectă cu Gwyneth Paltrow
Articolul următorSomon cu legume

Must Read

Interviu motivațional cu Angela Iordache

Ce înseamnă viața perfectă pentru tine? Un interviu excepțional cu Angela Iordache! Bună Angela, ne bucurăm că ai acceptat invitația noastră și te rugăm să...

What color do we choose your wallet to attract prosperity

The wallet that brings us prosperity When it comes to gifts,many of us turn to useful objects that bring fond memories to the recipient. Wallet...

Ce culoare alegem portofelul pentru atragerea prosperității

Portofelul care ne aduce prosperitate Când vine vorba de cadouri, mulți dintre noi ne orientăm spre obiecte folositoare, care să aducă amintiri plăcute celui care...