Salate de iarnă foarte sănătoase

Acest articol este disponibil și în: English

Salate de iarnă pline de vitamine

Vă propun câteva salate de iarnă, simple, dar pline de vitamine care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Includerea acestor salate în dieta zilnică, vă va face să vă simțiți mai supli, mai sănătoși și mai plini de viață. Cu aceste salate incluse în meniul zilnic, veți avea mai multă energie, o minte mai limpede și o putere mai bună de concentrare.

Salată de sfeclă și nuci măcinate

Salate de iarnă foarte sănătoase
Image from Pixabay

Răzuim o sfeclă mare, fiartă și o jumătate de sfeclă mică, crudă. Adăugăm un cățel de usturoi zdrobit și o lingură de ulei vegetal. Amestecăm bine totul și punem deasupra câteva nuci măcinate și un vârf de arpagic mărunțit.

Salată bogată în vitamine

Răzuim 50 g de morcovi, 75 g de varză și 50 g de cartofi. Adăugăm 25 g de pătrunjel tocat, 25 g de praz, două linguri de ulei vegetal, o lingură de miere și 50 g de nuci măcinate. Se amestecă bine totul.

Salată de morcovi cu țelină

Salate de iarnă foarte sănătoase
Image from Pixabay

Răzuim un morcov mare și 50 g de rădăcină de țelină. Adăugăm o lingură de hrean ras, 10 g de nuci măcinate și o lingură de ulei vegetal. Amestecăm bine totul.

Salată de sărbătoare

Luăm o varză mică, roșie sau albă (75 g) și o tăiem mărunt. Adăugăm o jumătate de morcov de mărime medie, ras, o jumătate de castravete murat, un praz de 10 cm tăiat mărunt, cinci nuci măcinate, o lingură de ulei vegetal și trei linguri de ovăz. Amestecăm bine totul.

Salate de iarnă foarte sănătoase
Image from Pixabay

Sosuri și maioneze

Sosurile și maionezele cumpărate conțin de obicei conservanți, agenți de colorare și alte substanțe străine corpului nostru, care ne poluează sângele. De aceea, este bine să le preparăm singuri.

Ulei de lămâie

Adăugăm treptat sucul de la una sau două lămâi pe măsură ce amestecăm 25 g de ulei vegetal.

Maioneză de nuci

Această maioneză vegetală este bine să fie preparată exact înainte de masă. Amestecăm două linguri de nuci măcinate cu o linguriță de ulei vegetal, până se face o pastă groasă. Apoi adăugăm trei-patru linguri de ulei vegetal și batem adăugând treptat sucul stors de la o lămâie.

Sos de smântână

Amestecăm sucul de la o jumătate de lămâie cu trei linguri de smântână. Adăugăm un cățel de usturoi zdrobit, o jumătate de linguriță de arpagic mărunțit sau de ceapă răzuită și o lingură de ulei vegetal. Amestecăm bine totul.

Sos de roșii

Salate de iarnă foarte sănătoase
Image from Pixabay

Amestecăm șase părți de ulei vegetal cu o parte suc de lămâie. Amestecăm cu suc de roșii și adăugăm puțină țelină rasă pentru gust.

„Curcubeu”, o maioneză bogată în vitamine

Batem două gălbenușuri de ou, adăugând încet trei linguri de ulei vegetal. Amestecăm cu o lingură de țelină rasă sau cu o linguriță de ceapă răzuită și adăugăm puțin suc de lămâie. Batem bine până când ajunge la grosimea normală a maionezei. Putem să o colorăm verde (cu suc de spanac), portocaliu (cu suc de morcovi) sau roz (cu suc de coacăze roșii).

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...